AKT REKKAKUSKIN SILMIN

Tunnen erään rekkakuskin. Hänen näkemyksensä AKT:sta on karu. Ohessa suora lainaus:

—————————-

On se jännä pulju. En tiedä enää yhtään kuskia joka kuuluisi tähän läävään (liittoon) tai ainakaan eivät kehtaa tunnustaa. Muistelen, että 5 kuljettajaa on kuulunut liittoon, mutta sittemmin eronneet. Kukaan tai mikään muu taho ei kuse kuljetusalan muroihin yhtä rankasti vuodesta toiseen.

Puualaa viimeiset vuodet läheltä seuranneena voin vain todeta, että AKT ja ahtaajat ovat yksi iso saatana. Otetaan esimerkkitilanne, että palaisin takaisin satamasta lähteviin kuljetuksiin. AKT keksisi, että nytpä ahtaajat viikoksi lakkoon. Ensin vähenisi/loppuisi minulta työt ja samaan aikaan sahat painavat puuta pihalle odottamaan ulkomaille lähteviä kuljetuksia. Jossain vaiheessa sahat ilmoittavat varastojen olevan täynnä ja puunhakkuuta täytyy rajoittaa/seisauttaa. Ja koska lumipallo tykkää pyöriä niin jossain välissä ison firman iso setä ulkomailla keksii, että Suomesta viivästyneistä puukuljetuksista tulee sanktioita tai pahimmassa tapauksessa etsivät toisen toimittajan. Siinä vaiheessa työt vähenevät niin hakkuu- kuin kuljetuspuolella, puhumattakaan sahoista, varastoista jne.

AKT:n ongelmaksi on muodostunut osaltaan liian laaja-alainen ”asiakaskenttä”. Kontteja ajavan perus-Reiskan on vaikea asennoitua siihen, että ahtaajat menevät tukilakkoon lentoemäntien taukoaikariitojen takia. Siellä sitten on Reiska joka saa todennäköisesti palkkansa jollain tapaa laittomin perustein (määrän, kilometrien tai auton tulojen mukaan) tai ainakin saa vajaata palkkaa odotusajoilta jolloin auto ei liiku. Ja Reiskan pitäisi nyt vaan ymmärtää, että tässä sitä monta kymmentä/sataa kuljettajaa seisoo minimipalkalla/palkatta yhteisen hyvän takia. Samaan aikaan AKT:n toimet harmaan talouden, kabotaasikuljetusten ja kaikenlaisen AUTOILLA tapahtuvan kuljetuksen suhteen ovat riittämättömät ja suorastaan näkymättömät.

Alalla on myös Erittäin suuri määrä yrittäjäkuljettajia ja muutaman auton yrityksiä ja silloin harvoin kun AKT jollain tapaa puuttuu autoalaan niin se tapahtuu polkemalla pienyrittäjiä jotka maksavat muutenkin suurimman laskun AKTn lakoista. Ahtaajat ovat ensimmäisenä lakossa ja satamasta ajavat autot ovat käytännössä kokonaan yrittäjäkuljettajia ja parin kuskin firmoja pienen pienillä katteilla (joitakin kuljetuksia ajetaan jopa miinusmerkkisinä…)

AKT on uskomattoman ristiriitainen toimija. Aina nousee verenpaine pelkästä nimen kuulemisesta. Suomessa on kuitenkin vain kourallinen isoja kuljetusyrityksiä joiden työntekijöille AKT:n toimet saattavat olla joskus positiivisia. Varsinkin jos on työtä vieroksuvaa sorttia, esim. VR transpoint = valtionyhtiö, yksi suomen suurimmista hinnanpolkijoista, ulkomaisen työvoiman käyttäjistä ja kabotaasisäädösten rikkureista ja/tai harmaalla alueella kulkijoista.

Kaukokiito/Kiitolinja toimivat jatkuvasti enenevissä määrin yrittäjäkuljettajien varassa, kuten kaikki ulkomaiset toimijat (Schenker, DHL, jne). Sitten on nämä muuten vain erikoiset kuten Ahola transport (tutummin jeesuskiito, uskovaisten pulju) jonka nykyiset käytännöt ovat alipalkattuine virolaisine kuskeineen, pitkäkilpisine autoineen melko kaukana alkuaikojen jumalaa pelkäävästä ja alkoholin kuljettajilta kieltäneestä paimenten yrityksestä. Onhan näitä. Kuljetusala on erittäin rikkonainen paletti, jonka sisällä taistelee harmaa talous, laittomuus, ulkomaalaiset, hinnanpolkijat, hyväveliverkostoituneet jättitoimijat, hädintuskin peruskoulusta valmistuneet yrittäjäkuljettajat ja innovatiiviset pienyritykset. Kukaan ei oikein tiedä miten hallita koko kenttää, eikä ole keksitty tai ehkä edes yritetty löytää yhteistä linjaa oikeastaan mihinkään aiheeseen.

—————————-

Advertisement

23 ajatusta artikkelista “AKT REKKAKUSKIN SILMIN

 1. Juha Hietavuori

  Näinhän se menee , onneksi olen jo pelastunut eläkkeelle . Mutta otan osaa kavereiden . jotka vielä sinnittelee hommissa puolesta .

  Vastaa
 2. Esko

  Hehheh, überyhteiskunnassa ollaan pian Afrikassa, ette oikein osaa ajatella nenäänne pidemmälle. Yhteistyö se on millä pärjätään ja ammattiliitto on ollut siinä tavallisen ihmisen paras tuki aina, sano Bruce Sprinsteen.

  Vastaa
  1. Timo Hakakoski

   ”ammattiliitto on ollut siinä tavallisen ihmisen paras tuki aina”
   Käyppä kysymässä paperiliittolaisilta, mites kävi ??

   Vastaa
   1. entinen paperimies

    Samaa olen varoitellut AKT:n toimia seuratessani jo vuosia. Miten se ei mene jakeluun että nuo liitot kaatuvat nyt kaikki lopulta ja vain joustavat (ja hyvät) työntekijät jäävät enää töihin. Toivon että AKT menee nurin ja aletaan palkkaamaan mamut töihin ilman ammattitaitoa, jokaiselle alalle mitä AKT-mafia on hallinnoinut koskaan.

 3. Eero Kivinen

  koskakohan AKTon ollut kuljettajien polella ennemminkin ahtaajien puolella ja kuljettajat tuki lakossa ilmatteeksi.Onneksi pääsin eläkkeelle.

  Vastaa
 4. Mikko Leppänen

  Sipilismi on sairautta ja AKT on suomen ainut selkäranka.
  Jos Pipilä saa haluamansa säästöt läpi tarkoittaa se että työntekijöiltä säästettyä rahaa jaetaan osinkoina herroille.
  Sekö pelastaisi suomen taloutta että isot herrat ajaa vieläkin pidemmällä ja leveämmällä mersulla?

  Vastaa
 5. jussi

  isäntä on myös kuski,jonka suulla tuo on kirjoitettu ,ja toiseksi pölkyt jotka ajavat vieläkin km/korvauksella mihin myös aika pitkälle tuo katkera kapitalistin(kaikki mulle )kirjoitus ulottuu.DHL,pitkälti käyttää yhden auton isäntiä DB ,Maksakaa työntekijälle mikä sille kuuluu.Ja tai polkekaa hinnat niin alas että täytyy syyttää akt,tä tai kuka nyt koittaa milloinkin viedä kapitalistin gourme kekkerit.LIITTYKÄÄ LIITTOON,,kapitalistin niska poikki,

  Vastaa
  1. Timppa

   Niin, koska kommunismi on aina toiminut niin hyvin! Ilman kapitalismia kaikki elettäisiin Pohjois-Koreassa, jos edes niinkään kehittyneesti.

   Vastaa
 6. Petteri

  Ongelma ei tosiaan taida olla AKT, vaan alaa ja yhteiskuntaa uhkaavat asiat, kuten tuntemasi kuskin mainitsemasi kabotaasi. Yhä useampi työpaikka lähtee kun oikeistolainen poliittinen johto tekee kaikkensa poistaakseen kaiken työntekijää suojaavan sääntelyn. Paras tapa selviytyä on kuitenkin kimppaantua, mutta ei se ongelmia poista. Tokihan ammattiliitot hoitavat myös muuta edunvalvontaa kuin osallistuvat poliittiseen päätöksentekoon. Lentoemäntien tauko-ongelmista täytyy todeta että aika kova yleistys rekkakuskilta ammattikunnasta, joka on ihan samassa jamassa kuin kumipyöräpuoli. Noin 500 Finnairin lentoemännistä ja stuerteista on jo ulkomaalaisia ja tekevät kuka milläkin palkalla ja työehdoilla töitä (neljäsosa). Heistä iso osa samassa koneessa suomalaisten kanssa rinta rinnan. Suomi on Euroopassa ainoa maa missä voi olla tällaisia sekamiehistöjä, kiitos viranomaisten kyvyttömyyden suojella suomalaisia työpaikkoja. Ammattikuntaa uhkavat Suomessa myös monet muut ongelmat mm. kotimaan lentoliikenteen kautta ja yleissitovuus on kovilla. Suurin osa lentoemännistä ja stuerteista ymmärtävät oman vastuunsa ja velvollisuutensa tällaisessa liitossa. Pakko myös todeta että ammattiliittojen johtajan homma on niin kusinen paikka, että ei siinä selviä kuin kunnon natsit. Käsiteltävät asiat ovat aina sellaisia että niissä väännetään kättä ja kaikkia ei voi millään miellyttää. Ammattiliittojen toiminta perustuu siihen että niissä luotetaan niihin joilla on kanttia ottaa riskejä ja viedä asioita eteenpäin. Ei ole aina oikeaa ja väärää päätöstä, liikkuvia tekijöitä on liikaa, tärkeintä on päämäärä suojata työntekijöitä. Ei ole mitään tiettyä tekijää, joka vuodesta toiseen mättää AKT:ssä ja joka näyttää tämän rekkakuskin mielessä siltä että organisaatio on pahan riivaama. Henkisesti näistä asioista selviää helpommalla jos syyttää yksittäisiä asioita ja nimeää yksittäiset ongelmat. Miksi syyttää jotain suurta kokonaisuutta, jota ohjaa miljoonat eri muuttujat. Kannattaa itseasiassa aloittaa omasta työpaikkatoiminnasta.

  Vastaa
 7. Raimo Lakka

  Kun Akt hoitais jäsenistönkin asioita eikä vain herrojen asioita !
  Eipä niistä tukilakoista järin innostuneita oltu !!
  Ent. Rekkakuski/Ahtaaja

  Vastaa
  1. jussi

   Niin ,eihän käsitykseni mukaan akt pysty sulkemaan noilta tietä ennenkuin on dokumentti jotta tekevät vääryyttä,(tässä tulee vastuulisuus mukaan tavaran toimittajilla huolintaliikkeillä eli tietoisesti annetaan kuljetuksia vilunki firmoille Posti/transpoint käyttää tätä sumeilematta)se on kapotaasia,hintojen poljentaa paremmalla nimellä

   Vastaa
  2. Jonna

   Ja hyvin on 30-vuoden ajan sinunkin palkkapussista täyttynyt. Ei se sinun isäntäs hyvää hyvyyttään saamaasi palkkaa makselisi, vaan siksi että on yhteiskuntasopimusten puitteissa siihen velvoitettu. Jos ei olisi velvoitettu, olisi sinun turha moisen palkan perään huudella.ja vaikka jos huutelisitkin, löytäisi isäntä uuden kuskin tilallesi; halvemmalla. Aina on niitä, jotka tekevät työn vaikka pilkka hintaan; sahatavaran omaa jalkaansa hitaasti, mutta varmasti ja ampuvat kanssatekeviltä molemmat jalat alta. Ja sinä oikeasti uskot herrojen sinun etuasi ilman liittoa ajattelevan?! Usko se tosin on kumma juttu; sekin horjuu koeteltaessa.

   Vastaa
 8. Myynti-insinööri

  En ole koskaan kuulunut mihinkään liittoon, olen aina sopinut palkkani ja etuni työnantajan kanssa suoraan, olen myös aina ollut keskituloista parempituloinen ja etuni ovat edelleen lyömättömät (ei esim. pakotettua työaikaa, työt tehdään kun niitä on, sitten voi istua vaikka lentokoneessa matkalla rannalle). Ehkä tähän kaikki ei pysty vaan haluavat liittojen suojaa, ymmärrän toki sen. Mutta selvää on että liittojen valta loppuu pian ja ruotsinmalli on tulossa, tosin täällä ei osata enää puhua eikä ratkoa asioita vaan perinteisesti jätetään tekemättä hommat ja lähdetään mökille vetää viinaa. Noh, minua se ei haittaa kun duunia on ympäri maailmaa jo nyt, tätäkin tekstiä kirjoitan Italiasta, surettaa vaan kavereiden ja sukulaisten puolesta mille tolalle Suomi on saatu parissa kymmenessä vuodessa, osa on lampaita ja osa on mukamas kovia duunareita keillä ei lopulta ole mitään kompetenssia pärjätä perushommissa edes niille mamuille joita siellä kuulemma on jo aika kasa.

  Vastaa
 9. Jep minä.

  Jos työstä ei pysty maksamaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.. Onko se muka AKT:n vika.. Yrittäjäksi aletaan yleensä siittä syystä että saataisiin ENEMMÄN korostan sanaa ENEMMÄN RAHAA kuin normaali työntekijä..

  Vastaa
 10. Masa

  Läheltä seuranneena; Akt rupes ajaan venäläisten kuskien etuja itä liikenteessä VR:ää vastaan. Tästä seurasi, että suomalaisten loputkin ajot siirtyi venäläiosille. Miksei AKT vahdi myös venäläisten yhtiöden etuja? Siis suomalaine Ay-liike kusee omaan sukkaansa koko ajan. On tää pölhöä! Suomalaiset AKT:n jäsenet rekkakuskit joutuvat aina syyllistetyiksi kun satamien ääliöt meuhkaa. -90 luvun alussa kun oli Kuisman viimeinen lakkopäivä lähti meidän pihasta kaikki rekat liikkeelle niiden osalta jotka vei AKT:n jäsenkirjan pois(työsulku). Eli ei milloinkaan noiden AKT:n pellejen jutut pidä paikkansa…..nytkin MTV 3 haastatteli AKT:n hallituksen jäseniä…..nämä eivät tienneet mitaan puheenjohtajanpäätöksistä….oliko se Hoffa joka eli aikoinaan samaa harhaa????

  Vastaa
 11. PekLa

  AKT:llä ja perussuomalaisilla on yhteinen missio – rajat kiinni.
  EK:n paras markkinointitoimenpide olisi sijoittaa 1 m ´€ ja viedä 1000 ahtaajaa ryyppyreissulle Hollantiin. Samalla voisivat näyttää miten esimerkiksi Rotterdamin satamassa ahtaajien hommat hoidetaan. Alkaisi AKT:n miehetkin ymmärtää että kyllä se maailma muuttuu.
  Tai ehkä ovat jo tajunneet että jossain vaiheessa jonnekin itämeren rannalle, joko Viroon tai Pietarin lähistölle valmistuu tuollainen Rotterdamin tekniikalla automatisoitu satama ja että silloin ei ahtaajat eikä AKT pysäytä mitään. Yksi tuollainen satama pyörisi pienemmällä ihmismäärällä kuin koko Suomen satamat. Kun ovat ahtaajat tuon tajunneet niin täytyyhän ennen tuota muutosta kaikki mahdollinen mitata ulos nykyjärjestelmästä.
  Onneksi aika moni alkaa ymmärtää ay-liikkeen ja varsinkin tuollaisten AKT-tyyppien vievän Suomen uudestaan 90-luvun lamaan. Silloinkin sopimusta tarjottiin mutta SAK sen tyrmäsi. Seurasi devalvaatio, satojatuhansia työttömiä ja helvetin pitkä lama.
  Tällä kertaa ei päästä niin helpolla kun devalvaatiota ei voi käyttää. Nyt mennään syvemmälle kuin 90-luvulla.
  Kiitos AKT:

  Vastaa
 12. Jaana

  Liittojen ideahan on hieno, ei sitä kukaan kiellä. Kirjoituksessa peruskysymys onkin enemmän siinä, kenen etuja liitto lopulta ajaa. Lakkoillaan mitä järjettömämpien asioiden puolesta, mutta jätetään (tässä tapauksessa) autoala ensimmäiseksi lakkojen maksumieheksi ilman apua alan ongelmiin. Kabotaasi, alipalkkaus jne.
  Jos yksi liiton haaroista kokee jäävänsä toistuvasti paitsi kaikesta hyvästä, ilman ääntä ja vain sylkykupiksi, lienee turha odottaa hurraa huutoja ja innoissaan tukilakkoihin ryhtyviä.
  Toki lentoemojen/ahtaajien/postin asioita täytyy myös hoitaa, mutta menevätkö he tukilakkoon kumipyörien puolesta, kaboaasia tms vastaan? Ehkä menisivätkin, mutta sitähän emme koskaan saa tietää. AKT kun ei kuljettajien asioita aja. Kuljettajat eivät ole mediaseksikkäitä.

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s